Helsinge Tinghus

Afspil for at høre Helsinges historie om dette sted.

Helsinge Tinghus, beliggende på Vestergade 2, blev opført som ting- og arresthus og indviet i juni 1858.

Bygningen tjente som retsbygning for Kronborg Vestre Birk, en retskreds der blev oprettet efter en kongelig resolution i 1848.

Denne resolution delte den daværende Kronborg Ret i tre selvstændige retskredse: Kronborg Østre Birk i Helsingør, Kronborg Søndre Birk i Fredensborg og Kronborg Vestre Birk i Helsinge.


Kronborg Vestre Birk dækkede flere sogne, herunder Esbønderup, Søborg, Gilleleje, Græsted, Mårum, Helsinge, Valby, Ramløse, Annisse, Vejby, Tibirke og Blistrup. Før opførelsen af ting- og arresthuset blev ejendommen Kongensgave brugt som retsbygning og bolig for birkedommeren.


Frederiksborg Amtsråd fik til opgave at bygge og finansiere ting- og arresthuset. Arkitekt J.H. Nebelong blev hyret til at tegne bygningen, men på grund af uoverensstemmelser og inflation blev byggeriet forsinket.

Til sidst blev Nebelongs tegninger brugt, men en anden arkitekt stod for selve opførelsen.


Bygningen består af tre etager: kælder, stue og første sal. Den oprindelige indretning omfattede kontorer, retslokaler og arresthusceller.

Arresthuscellerne var placeret i den vestlige del af bygningen, mens der i den østlige del var en mindre bolig til arrestforvareren, som sammen med sin hustru stod for maden til de indsatte.


På bygningens østlige side var der et stort haveanlæg med flagstang og stengærde. Trafikal udvikling har dog medført, at haven er blevet inddraget til vejanlæg.


Indtil 1919 fungerede birkedommerne også som politimestre, og de havde politibetjente ansat til at hjælpe med politiopgaverne. Efter en retsplejereform i 1919 blev politiopgaverne overført til købstadspolitimesterembederne, og for Kronborg Vestre Birk betød det, at politimesteren i Hillerød overtog opgaverne.


En retsreform i 2007 nedlagde retskredsen Kronborg Vestre Birk, og opgaverne blev overført til Retten i Helsingør.

Efter 158 år med retskredsen i Helsinge blev retshandlingerne nu håndteret i Helsingør, og personalet blev fordelt mellem Retten i Helsingør og Retten i Hillerød.


Bygningen har gennemgået flere ombygninger.

Arrestfunktionen blev nedlagt i slutningen af 1940’erne, og arrestlokalerne blev omdannet til kontorer. Lejligheden til arrestforvareren blev overtaget af birkedommeren, og senere omdannet til retssal. I 1985 blev der opført tre pavillonbygninger i haven, som kom til at indeholde retskredsens tinglysningsopgaver.

Der blev også bygget en garage til lokalpolitiets patruljevogn.


Hillerød Politi har i mange år haft et politikontor i bygningen til håndtering af administrative opgaver. I 1969 blev der oprettet en politistation med tre ansatte og en patruljevogn.

Politiet forlod bygningen i 2012, men vendte tilbage med en nærpolitienhed efter en ny politireform.

Lydrejsen - Helsinge i gamle dage

Projektet Lydrejsen er udviklet og lavet af Helsinge – Danmarks bedste børneby i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn og Gribskov Arkiv.

Historierne er indtalt af: Teatergruppen Treklang

Projektet er støttet af Gribskov Kommunes Udviklingspulje