Mindemuren

Afspil for at høre Helsinges historie om dette sted.

I 1956 blev et smukt mindesmærke opført i gadekærsanlægget i Helsinge til ære for præsten Christiern Pedersen.

Mindesmærket, som består af et murværk, blev bygget i forbindelse med en renovering af gadekærsanlægget, finansieret af Ny Carlsberg Fondet. Den 13. oktober 1956 blev både mindesmærket og det renoverede anlæg indviet ved en stor ceremoni.

Christiern Pedersen blev født omkring 1480 i Hillerød og døde den 16. januar 1554. Han var en fremtrædende dansk teolog, forfatter, bogtrykker og oversætter.

Pedersen blev kannik i Lund og opholdt sig i Paris fra 1508 til 1515, hvor han tog sin magistergrad og udarbejdede en latinsk ordbog med dansk oversættelse. Han oversatte også Peder Laales ordsprog til både latin og dansk og udgav en samling prædikener under navnet “Jærtegnspostillen” i 1515, som var det største værk trykt på dansk på det tidspunkt.

Selvom Pedersen senere tog afstand fra jærtegnene som lutheraner, forblev “Jærtegnspostillen” populær læsning. Hans vigtigste bidrag var dog udgivelsen af den første trykte udgave af Saxos Danmarkskrønike, “Gesta Danorum”, i 1514.
Pedersen var tæt knyttet til Christian 2. og fulgte ham i eksil til Nederlandene, hvor han sluttede sig til den lutherske reformation.

Han boede senere i Malmø og København og fik til opgave at oversætte Bibelen til dansk. Den første danske oversættelse af Bibelen fra 1550, som findes i Helsinge kirke, er et resultat af hans arbejde.

Christiern Pedersen tilbragte sine sidste ti år i Helsinge, hvor han døde i 1554. Mindesmærket i gadekærsanlægget blev rejst til hans ære og markerer hans betydning for det danske skriftsprog. Hans arbejde med at modernisere og oversætte tekster har haft stor indflydelse på udviklingen af det danske sprog.
Som hofhistoriker for Christian 2. konkluderede Pedersen, at kongen var en direkte efterkommer af Holger Danske. Han oversatte historierne om Ogier le Danois til dansk og udgav dem som “Holger Danskes Krønike” i 1534. Pedersen moderniserede korstogsberetningen ved at gøre saracenerne til tyrkere, hvilket kunne læses som propaganda for Christian 2.s reformation.

De sidste år af sit liv var Pedersen nervesvækket og boede hos en slægtning i Helsinge Præstegård.

Lydrejsen - Helsinge i gamle dage

Projektet Lydrejsen er udviklet og lavet af Helsinge – Danmarks bedste børneby i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn og Gribskov Arkiv.

Historierne er indtalt af: Teatergruppen Treklang

Projektet er støttet af Gribskov Kommunes Udviklingspulje