Helsinge Station
Afspil for at høre Helsinges historie om dette sted.
Helsinge fik sin togforbindelse til Hillerød den 16. juni 1897, da banestrækningen mellem Kagerup og Helsinge blev indviet.
Helsinge Station blev endestation med en stationsbygning, togremise og drejeskive.
Drejeskiven blev brugt til at vende damplokomotiverne, så de kunne kobles til togvognene i den modsatte ende og køre tilbage til Hillerød.
Senere blev stationsområdet udvidet med et pakhus til opbevaring af fragt og en læsserampe til dyr og tunge genstande. Der er flere historiske fotos af Helsinge Station, der viser togremisen, lokomotiver på drejeskiven, stationsbygningen og hestekøretøjer til togpassagerernes videre transport.
I 1924 ophørte Helsinge Stations rolle som endestation, da banestrækningen mellem Helsinge og Tisvildeleje blev indviet den 18. juli samme år.
Sporene på Helsinge Station blev rykket længere mod øst for at flugte med bygningsfrie arealer til den nye strækning.
Togremisen og drejeskiven blev fjernet, og området mellem den tilbageværende stationsbygning og det nye spor blev udlagt som stationsareal.
Rejsende på Helsinge Station måtte nu gå en længere strækning mellem toget og stationsbygningen.
Med tiden opstod behovet for udbringning af fragt, der ankom med godstog. Gribskovbanen oprettede fragtruter betjent af fragtbiler mellem Fragtcentralen i København og stationerne, herunder Helsinge.
Fragtgodset blev bragt ud til kunderne, og kunderne kunne indlevere fragtgods til fragtbilerne eller stationen til udsendelse. Op til 1980’erne kom der to gange ugentligt godstog til Helsinge med varer til afhentning eller udbringelse.
I 1992 blev en ny stationsbygning indviet med ventesal, kundebetjening, toiletter og opholdsrum for buschaufførerne. Forpladsen blev indrettet med busholdepladser, og den oprindelige stationsbygning blev nedrevet for at give plads til den nye busholdeplads.
Før togforbindelsen til Helsinge blev etableret, var den eneste transportmulighed mellem byen og Hillerød at gå eller bruge hest. I 1860 åbnedes en postvognsrute mellem Frederiksværk og Helsingør, men Helsinge havde behov for en transportmulighed til Hillerød.
I 1864 blev ruten omlagt, så der var daglig afgang fra Frederiksborg Postkontor til Helsinge og retur. Køretøjet var en åben enspændervogn med plads til tre personer, og det var også muligt at medsende fragt.
Postvognsforbindelsen mellem Helsinge og Hillerød blev drevet af postvæsenet med egne heste, vogn og mandskab. En tur kostede 64 skilling i 1874. Med indvielsen af banestrækningen Kagerup-Helsinge i 1897 ophørte behovet for postvognsforbindelsen.
I 1897 opstod der et behov for transport mellem Helsinge Station og Tisvildeleje. Private vognmænd med hestevogne og senere automobiler sørgede for transporten. Med indvielsen af banestrækningen Helsinge-Tisvildeleje i 1924 blev toget det primære transportmiddel.
Kilder:
- Helsingebogen af 1945 i genoptryk af Holbo Herreds Lokalhistoriske Arkiv i Helsinge.
- Helsinge Lokalhistoriske Arkiv ”En landsby i vækst” v/Hans Ethelberg.

Lydrejsen - Helsinge i gamle dage
Projektet Lydrejsen er udviklet og lavet af Helsinge – Danmarks bedste børneby i samarbejde med Lokalhistorisk Forening for Helsinge og Omegn og Gribskov Arkiv.
Historierne er indtalt af: Teatergruppen Treklang
Projektet er støttet af Gribskov Kommunes Udviklingspulje
